Kjeveskader i kampsport

En brukket eller sprukket kjeve er en skade forbundet med kampsport. Ikke uten grunn: personer som driver med boksing eller MMA-kamper er spesielt ofte utsatt for slag som kan føre til beinbrudd eller sprekker.

Det er en skade som er relativt lett å kjenne igjen. I tillegg til sterke smerter, intensivere definitivt når du prøver å flytte underkjeven, kan deformasjon av ansiktsdelen av skallen og ganske sterk hevelse observeres. En brukket eller sprukket kjeve gir svært ofte problemer med å snakke og puste, blokkering i de øvre luftveiene, manglende evne til å svelge og bite seg selv. Noen ganger er det vanskelig å åpne munnen. Brudd og ruptur er også vanligvis ledsaget av kraftige blødninger.

For å bestemme den riktige handlingen i tilfelle av en brukket eller sprukket kjeve, bør graden av skaden tas i betraktning. Hver gang tar kjevekirurgen tiltak for å gjenopprette den opprinnelige, korrekte strukturen til kjeven og dens fulle funksjonalitet. De tre viktigste metodene som brukes i dag for å behandle denne typen skader er den konservativ-ortopedisk metode, den kirurgisk-ortopedisk metode og den helkirurgiske metoden. Valget av behandling avhenger av de individuelle egenskapene til skaden.

Den første handlingen består vanligvis i å immobilisere den frakturerte kjeven på en slik måte at den beholder riktig anatomi. Den spesifikke prosedyren er i stor grad avhengig av idrettsutøverens tilstand og velvære. Hvis allmenntilstanden er alvorlig, anbefales det å avstå fra kirurgisk inngrep inntil tilstanden bedres. Spesielt anbefales tilbakeholdenhet med å gjennomføre prosedyrer når det er mistanke om ytterligere intrakranielle skader, og – bortsett fra en sprukket kjeve – besvimelse, sjokk eller forstyrrende nevrologiske symptomer observeres.

Brudd og sprekker i kjeven skiller seg fra andre typer brudd først og fremst i umiddelbar nærhet til tennene. Konsultasjon med tannlege (Freshmed) er derfor en nødvendig støtte. Det bør imidlertid huskes at selv i tilfelle av den beste førstehjelpen og mulige kirurgiske prosedyrer, vil den en gang forstyrrede kjevens struktur aldri gå tilbake til sin opprinnelige tilstand. En stund etter skaden bør du til og med avstå fra sparringsmøter og trening, men selv dette vil ikke frata bokseren komplikasjoner i fremtiden når et lignende problem oppstår igjen.

Relevante nyheter