Due Column betting – hva er det og bør du bruke det?

Oliver Haugen
juli 2, 2024
65 Visninger
due column betting

Due Column betting er en type fastprofitt spillstrategi der en spiller øker innsatsen etter hvert påfølgende tap. Denne strategien brukes ofte i ulike markeder, som veddemål på hesteløp, oddsspill på andre idretter og kasinospill. Det er ikke en veldig populær strategi, men jeg kjenner den godt, så jeg vil beskrive den for deg.

For å begynne med, som vanlig, litt teori.

Den viktigste feilslutningen som “due column”-metoden er basert på, er at spilleren bør vinne på et tidspunkt. Dessverre bør han det, men trenger ikke. Due Column betting ignorerer dermed Loven om uavhengige forsøk, et statistisk prinsipp som beviser at hvert forsøk ikke har noen effekt på utfallet av neste forsøk.

Jeg vil gi eksempler for at du skal forstå det enda bedre: når man vedder på hesteløp, påvirker ikke utfallet av ett løp utfallet av neste løp. Eller i rulett vises ofte resultatene av tidligere spinn. Spillere lurer seg selv til å tro at disse resultatene indikerer et mønster de kan bruke til å forutsi resultatene av fremtidige spinn. Loven om uavhengige forsøk bekrefter at tidligere spinn ikke har noe mønster i seg selv, og heller ikke er en indikator på hva som kommer.

Ved å ignorere dette prinsippet, faller Due Column betting offer for Spillerens feilslutning om å tro at hvis en bestemt hendelse oppstår oftere enn vanlig i en gitt periode, vil den oppstå sjeldnere i fremtiden (og omvendt). Denne feilaktige resonneringen kan føre til at spillere tar irrasjonelle beslutninger basert på tidligere prestasjoner, i stedet for å vurdere hver hendelse uavhengig.

Vel, ikke mer teori. Nå noe som burde interessere deg mer. Det jeg skal skrive nå er veldig viktig, men husk at dette bare er min mening. Jeg har prøvd Due Column betting flere ganger, og etter min mening er det en av de dummeste tingene du kan gjøre. Det er sannsynligvis den mest latterlige spillstrategien som noensinne er laget. Seriøst. Likevel vil jeg beskrive dette systemet for deg, og du kan selv bestemme om det er verdt å bruke det.

Hvordan fungerer Due Column Betting?

Måten systemet fungerer på er at i første trinn bestemmer du hvor mye du vil vinne. La det for eksempel være $100. Din oppgave er å gjøre et slikt første veddemål slik at profitten din er $100. Hvis du lykkes, er det slutten på systemet. Du har nådd målet ditt.

Hvis du imidlertid taper, fortsetter du å vedde på en slik måte at du vinner $100 (målet ditt fra første trinn), samt beløpet du tapte i det første veddemålet. På denne måten, etter hvert som spilleren taper hver runde, må han øke beløpet han må vedde for å få det skyldige beløpet, og han er stadig mer sannsynlig å gå tom for alle pengene han startet med. Ganske dumt, ikke sant? Allerede her kan du se at det krever et stort budsjett for ikke å være et tap.

I teorien dekker den endelige gevinsten alle tapene pådratt i tidligere veddemål. Men hva om du taper 10 veddemål? Vil du ha nok midler til å fortsette?

Begrepet “Due Column” stammer fra opprettelsen av tabeller av spillere for å spore innsatsene deres. En typisk Due Column-tabell ser ut som den nedenfor. Vi vil bruke $100 som vår antatte gevinst, som jeg nevnte tidligere. For å forenkle dette scenariet, la oss anta at hvert veddemål har odds på 2 til 1. Den første innsatsen er $50, fordi vi ønsker å vinne $100. Innsatsen for det andre veddemålet er $75, fordi vi trenger å vinne $100 + de $50 vi tapte i det første veddemålet. Innsatsen for det tredje veddemålet er $113 fordi vi ønsker å vinne $100 + $125 som vi tapte i de to første veddemålene. Og så videre.

Veddemål #Due ColumnInnsatsstørrelse
1$100$50
2$150$75
3$225$113
4$338$169
5$507$254
6$761$381
7$1142$571
8$1713$857
9$2570$1285
10$3855$1928

Det tiende veddemålet er en innsats på $1928 dollar. Tror du dette er et godt system? Ikke jeg.

Due Column betting i ulike veddemålsmarkeder

Due Column betting anvendes forskjellig på tvers av ulike veddemålsmarkeder, hver med sine egne egenskaper og implikasjoner for strategiens effektivitet.

Fastodds-spill

Due Column betting brukes oftest i fastodds-spill, der utbetalingen bestemmes på tidspunktet veddemålet plasseres. I dette markedet har oddsene som tilbys av bookmakeren en direkte innvirkning på strategiens potensielle suksess.

Effektiviteten av Due Column betting i fastodds-spill avhenger av et bestemt vinn/tap-forhold som kreves for å gå i null eller tjene penger. Dette forholdet bestemmes av oddsene og størrelsen på innsatsene som plasseres.

Spread betting

Due Column betting kan også anvendes på spread betting, der spillere vedder på seiersmarginen i stedet for bare utfallet av en hendelse. I denne sammenhengen innebærer strategien å justere størrelsen på innsatsen basert på tidligere resultater.

Ved bruk av Due Column betting i spread betting må spillere vurdere ikke bare utfallet av hendelsen, men også nøyaktigheten av deres prediksjoner angående seiersmarginen.

Totalisator

Due Column betting gjelder også for Totalisator-systemer, som hesteveddeløp, der den endelige utbetalingen bestemmes av det totale beløpet som er satset på hvert utfall. Dette er imidlertid enda mer komplisert.

Sammenligning av Due Column betting med andre strategier

Due Column betting har noen likheter med andre spillstrategier, som Martingale system og Labouchère-systemet, men det er også betydelige forskjeller.

Martingale system

Både Martingale system og Due Column betting innebærer å øke innsatsen etter tap for å gjenvinne tidligere tap og oppnå fortjeneste. Denne likheten gjør begge strategiene risikable, da de krever en stor bankroll og kan føre til betydelige tap hvis tapsrekken fortsetter.

Martingale system skiller seg imidlertid fra Due Column betting i sekvenseringen av innsatser. I Martingale system dobles innsatsen etter hvert tap, mens i Due Column betting er det en forhåndsbestemt innsatssekvens som ikke nødvendigvis inkluderer dobling av innsatsen etter hvert tap.

Labouchère-systemet

Labouchère-systemet, også kjent som split Martingale eller kanselleringssystemet, er en annen spillstrategi som innebærer å justere størrelsen på innsatsene basert på tidligere resultater. I dette systemet lager spillere en sekvens av tall og legger til det første og siste tallet i sekvensen for å bestemme størrelsen på innsatsen. Hvis spilleren vinner, fjernes det første og siste tallet fra sekvensen; hvis spilleren taper, legges innsatsstørrelsen til slutten av sekvensen.

Mens både Labouchère-systemet og Due Column betting involverer forhåndsbestemte innsatssekvenser, skiller de seg i hvordan sekvensene konstrueres og justeres basert på resultatene av tidligere innsatser. Labouchère-systemet gir mer fleksibilitet i å lage den første sekvensen og justerer sekvensen basert på gevinster og tap.

Du kan lese mer om hvordan Labouchère-systemet fungerer i min forrige artikkel.

Faktorer som påvirker suksessen til Due Column betting

Flere faktorer kan påvirke suksessen til Due Column betting, inkludert Vigorish, handicap-ferdighetene til spilleren, og bruken av spesifikke spillteknikker, som Asian handicap.

Vigorish og dens innvirkning på lønnsomhet

Vigorish, eller “vig,” er provisjonen som tas av bookmakere. Det er en nøkkelfaktor for å bestemme langsiktig lønnsomhet av enhver spillstrategi, inkludert Due Column betting. For å gå i null ved bruk av Due Column betting må spilleren vinne en høyere prosentandel av innsatsene enn det som ville vært nødvendig hvis det ikke var noen vigorish. For eksempel, hvis vigorish er 10%, må spilleren vinne 52,38% av innsatsene for å gå i null, sammenlignet med bare 50% i et hypotetisk scenario uten vigorish.

Bruk av Due Column betting med Asian handicap

Asian handicap er en form for spread betting designet for å utjevne spillefeltet mellom to lag eller konkurrenter. I dette oppsettet får den svakere siden et virtuelt løft, mens det sterkere laget må vinne med en bestemt margin for en vellykket innsats. Integrering av Due Column betting med Asian handicap-teknikker kan forbedre strategiens effektivitet ved å utnytte bedre odds og redusere innflytelsen av vigorish. Likevel krever denne metoden dyktige handicap-ferdigheter og en omfattende forståelse av begge spillmetodologiene.

Store talls lov og Due Column betting

Store talls lov er et grunnleggende konsept i sannsynlighetsteori som har en betydelig innvirkning på langsiktig suksess med Due Column betting.

Hva er Store talls lov?

Store talls lov sier at etter hvert som antall forsøk eller observasjoner øker, vil gjennomsnittet av resultatene nærme seg den forventede verdien. Med andre ord, jo flere ganger et eksperiment gjentas, jo nærmere vil de faktiske resultatene være de predikerte teoretiske resultatene.

I sammenheng med pengespill betyr dette at ved et stort antall innsatser vil det faktiske vinn/tap-forholdet nærme seg det forventede vinn/tap-forholdet basert på spillerens odds og handicap-ferdigheter.

Hvordan relaterer dette til langsiktig suksess med Due Column betting?

For at Due Column betting skal være vellykket på lang sikt, må spilleren ha en positiv forventet verdi (EV) for hvert veddemål. Dette betyr at den gjennomsnittlige avkastningen på hvert veddemål må være større enn beløpet som satses, når man tar hensyn til vigorish og handicap-fordelen til spilleren.

Ifølge Store talls lov vil en spiller med positiv EV til slutt komme ut foran hvis han gjør nok veddemål. Dette garanterer imidlertid ikke kortsiktig suksess, da tilfeldige svingninger og tap kan forekomme i mindre utvalg. Det er også en risiko for at bankrollen din går tom, i hvilket tilfelle systemet ikke vil være effektivt.

Risiko ved å stole på kortsiktige resultater

En av de primære bekymringene med Due Column betting er at enkeltpersoner kan bli fristet til å ta avgjørelser basert på umiddelbare utfall i stedet for å stole på de langsiktige utsiktene til strategien. Denne tendensen kan resultere i hastig beslutningstaking, som for eksempel å forlate strategien for tidlig etter en serie tap eller øke innsatsbeløpene utover det som er ideelt.

For de som engasjerer seg i Due Column betting, er det avgjørende å forstå volatiliteten forbundet med kortsiktige resultater og holde seg til en disiplinert tilnærming til å bestemme innsatsstørrelser og administrere bankrollen. Dette innebærer å allokere en tilstrekkelig bankroll for å tåle tapsrekker og avstå fra å gi etter for trangen til å gjenvinne tap ved å avvike fra et forhåndsbestemt veddemålsmønster.

Oppsummering

Som du kan se, trenger ikke et system som virker enkelt og lønnsomt i teorien å være det. Faktisk kan det være det hvis du har en stor nok bankroll og følger reglene. Etter min mening er dette systemet rett og slett absurd. Jeg håper jeg har forklart systemet godt nok til at du kan se det selv.

Selv om bruken av en strategi når man vedder kan gi mening, er bruken av en due column-strategi fullstendig blottet for statistisk verdi.

Andre systemer som kan interessere deg

Jeg har beskrevet flere systemer som kan være mer effektive enn Due Column betting, de som er verdt å gjøre seg kjent med er Trixie, Fibonacci-metoden, Yankee og Heinz.

Forfatter Oliver Haugen

Hei, jeg er Oliver Haugen, en ekspert innen sportsbetting og online kasinoer i Norge. Jeg er lidenskapelig opptatt av å analysere og vurdere ulike betting- og kasinoselskaper for å gi deg den mest presise og oppdaterte informasjonen. Med mange års erfaring og innsikt i bransjen, er jeg dedikert til å levere grundige anmeldelser og bidra til å veilede deg trygt gjennom den virtuelle gamblingverdenen.