Parlay-veddemål: Hva det er og hvordan det fungerer

Oliver Haugen
juli 2, 2024
56 Visninger
parlay

Store potensielle utbetalinger som tilbys av parlay-spill er spennende. Spillere setter sammen flere innsatser når de føler seg sikre på utfallene av flere arrangementer, og tror belønningen er verdt risikoen.

Bortsett fra spenningen ved parlay-spill, hvordan kan man bruke denne strategien for positive resultater?

Jeg vil dekke det grunnleggende om parlay-spill, hvordan de fungerer, hvordan man beregner gevinster, og hvordan man bruker dem effektivt.

Hva er et Parlay-spill?

Et Parlay-spill, også kjent som et akkumulator-spill, kombo-spill eller multi, er en kombinasjon av flere spill i ett enkelt spill. Din parlay vil bare vinne hvis hvert inkluderte spill vinner. Parlays brukes hovedsakelig i fastodds-spill.

For eksempel, hvis du lager en fem-spill Parlay, må alle fem spillene lykkes for at spillet ditt skal gå gjennom. Hvis minst ett av spillene mislykkes, vil hele innsatsen tape. Dette er grunnen til at parlays er mer risikable enn rette spill. Imidlertid underbygger den høyere risikoen en høyere belønning siden utbetalingene for kombinerte innsatser er mye høyere.

Sammen med Totalisator og Due Column betting, er parlay strategien spillere bruker for å øke sine potensielle gevinster. Selv om beregningene i hver metodologi er noe forskjellige, innebærer alle disse tilnærmingene å spille på flere arrangementer, noe som øker kompleksiteten og risikoen, men øker den forventede verdien.

Når det gjelder å konstruere en Parlay, er mulighetene dine mange. Spillere kan forene de fleste typer spill i Parlays. Derfor har du valgfrihet blant moneylines, Spread betting, totaler, Asian handicap, og andre innsatser avhengig av hva din valgte bookmaker tilbyr.

Hvordan fungerer et Parlay-spill?

Det overordnede prinsippet bak parlays er å koble individuelle spill til en enkelt innsats. Denne metoden gir større gevinster siden alle valg involvert i en parlay må lykkes for en vinnende innsats. Jo flere spill du legger til, jo høyere odds får du.

Imidlertid legger du til kompleksitet og reduserer sannsynligheten for at den kombinerte innsatsen skal lykkes med hvert ekstra spill.

La oss anta at du vil lage en tre-lags parlay i NFL, med Lag A (-2,5), Lag B (+2,5), og Lag C (-6,5). Denne parlayen vil treffe hvis Lag A vinner med minst tre, Lag B enten vinner direkte eller taper med mindre enn tre, og Lag C vinner med syv eller mer. Bare kombinasjonen av alle disse hendelsene vil gi deg en belønning.

Hvordan lage et Parlay-spill?

Parlay-spill ligner på å konstruere en spillkupong for et bestemt spill. Du bør velge et spill og bestemme innsatsbeløpet ditt. I stedet for å levere kortet ditt som du ville gjort med et rett spill, bør du legge til en annen hendelse. På denne måten vil du kombinere turneringene sammen i en parlay og få automatisk oppdatering på utbetaling og odds. Husk at parlay-spill kan omfatte forskjellige dager, arrangementer og til og med sporter.

Strategisk bør du bestemme hvilken type sport du foretrekker å spille på, hva størrelsen på din første innsats vil være, og om du er klar til å ta høyere risiko med potensielt større utbetalinger.

Forskjellige typer parlays

Som nevnt ovenfor er parlay-alternativene mange. La oss kort utforske de vanligste.

Parlay-typeBeskrivelseSpilletips
Standard parlayKombinerer flere innsatser, som moneyline, poengspredning eller totaler, i én parlay.Selv om Bookmakere kan tillate over et dusin valg, reduserer et overdrevent antall ben sjansen for suksess.
Teaser-spillLar spillere tilpasse spreads eller totaler for en høyere sannsynlighet for en vinnende innsats.Når du flytter spreaden eller totalen, husk at jo høyere sjansene for å vinne, jo lavere er oddsene for teasers.
Samme kamp parlayForener flere spill fra én kamp til en enkelt innsats.For å øke utbetalingene dine, kan du kombinere flere samme-kamp parlays til en massiv innsats, som Same-Game Parlay Plus eller Same-Game Parlay Extra.
Progressiv parlayEn variasjon av den tradisjonelle parlayen, den gir rom for feil, og tillater at noen av valgene dine taper.Start med mindre innsatser og fokuser på spill der du har sterk tillit til resultatene, og øk gradvis innsatsen din etter hvert som du bygger opp gevinster.
Round robinOmfatter en rekke mindre parlay-kombinasjoner fra en liste over utfall, slik at du kan danne flere små parlays.Velg nøye noen få sterke valg og diversifiser kombinasjonene dine for å spre risikoen, og sikre at du har flere sjanser til å vinne selv om ett eller to valg mislykkes.

Beregning av potensielle Parlay-utbetalinger

Kloke spillere bør lære å beregne odds og avkastning manuelt ved hjelp av grunnleggende matematikk.

Start med å konvertere amerikanske odds til desimale odds. For positive odds, bruk formelen:

(Odds/100) + 1. For negative odds, bruk: 1 – (100/Odds).

Jeg skrev mer om dette i min artikkel om odds. Du kan også bruke en kalkulator for å konvertere ulike typer odds.

Når alle odds er i desimalform, multipliser dem sammen. Multipliser deretter resultatet med innsatsbeløpet. Til slutt, trekk fra den opprinnelige innsatsen for å få oddsen for din parlay.

Verdt å merke seg er at selv om parlay-spill tilbyr muligheten for høye utbetalinger, kommer de ofte med betydelig Vigorish. Også kalt “vig”, er dette bookmakerens provisjon som er bygget inn i oddsen, og som vokser med hver ekstra innsats. Som et resultat øker husets fordel, noe som reduserer potensiell langsiktig fortjeneste. Å forstå virkningen av vigorish er avgjørende for parlay-spillere, da det påvirker potensielle gevinster betydelig

Eksempel på parlay-spill

Her er et eksempel på hvordan man beregner parlay-spill på populære idretter:

Fotball

Parlay-spill:

 • Kamp 1: Manchester United vinner mot Chelsea

Odds: +150 (2,50 i desimal)

 • Kamp 2: Liverpool vinner mot Arsenal

Odds: -120 (1,83 i desimal)

 • Kamp 3: Over 2,5 mål i kampen mellom Tottenham og Manchester City

Odds: -110 (1,91 i desimal)

Beregning:

Konverter amerikanske odds til desimal:

Manchester United: (150/100) + 1 = 2,50

Liverpool: 1 – (100/120) = 1,83

Over 2,5 mål: 1 – (100/110) = 1,91

Multipliser de desimale oddsene:

2,50 * 1,83 * 1,91 = 8,75

Multipliser med innsatsbeløpet (f.eks. $10):

8,75 * $10 = $87,50

Trekk fra den opprinnelige innsatsen:

$87,50 – $10 = $77,50

Potensiell fortjeneste: $77,50

Effektive spillstrategier for Parlay-spill

Mens alle former for spill involverer en god del flaks, er parlay-spill annerledes enn kasino gambling siden en omfattende strategi kan gjøre sjanser om til mer forutsigbare resultater. Nedenfor er listen over strategiske tilnærminger for å organisere spillprosessen din kompetent.

 • Identifiser sterke spillalternativer. Utforsk lagene, spillerne og kampene du planlegger å spille på for å finne de mest gunstige spillalternativene. Vurder en rekke faktorer, inkludert nylig prestasjon, skader, kamphistorikk osv. for å ta informerte valg.
 • Kombiner ulike spilltyper. Diversifiser parlay-spillene dine ved å inkludere poengspredning, totaler og prop-spill. Denne strategien sprer risikoen din og kan øke resultatene dine hvis alle valgene dine er riktige.
 • Administrer bankrollen din. Unngå å bruke for mye penger på ett enkelt veddemål. Jeg anbefaler ikke å overstige 1-5% av den totale bankrollen din for parlay-spill.
 • Begrens valgene dine.

Med hvert ekstra valg reduserer du sannsynligheten for at parlayen din skal lykkes. Generelt anses 2-4 valg som optimalt for en god balanse mellom potensielle gevinster og tap.

 • Sikre veddemålene dine. Hvis parlay-veddemålet ditt er i ferd med å vinne, men du ikke er sikker på det siste valget, kan du plassere et veddemål på det motsatte resultatet. Denne tilnærmingen garanterer fortjeneste uavhengig av om den siste hendelsen er vellykket.
 • Unngå å overgå forventningene. Proebsting’s paradox innebærer at selv om du bruker en strategi designet for å maksimere sjansene dine for å multiplisere midlene dine, øker ikke den forventede verdien av gevinstene dine. For å bekjempe dette paradokset, fokuser på å gjøre velinformerte veddemål med høy verdi i stedet for å stole på komplekse strategier.
 • Bruk Koherens i veddemålene dine. I sammenheng med spillfilosofi refererer Koherens til å gjøre veddemål som er logisk konsistente med dine generelle oppfatninger og kunnskap om sannsynligheter og resultater.

Slik kan et koherent parlay-veddemål se ut:

 • Veddemål 1: Lag A vil vinne (basert på deres utmerkede hjemmeprestasjoner og at nøkkelspillere er i form).
 • Veddemål 2: Over 2,5 mål i samme kamp (konsistent med Lag As høytscorende kamper hjemme).
 •  Veddemål 3: Lag B vil vinne i en annen kamp (støttet av deres sterke bortestatistikk og motstanderens skader).

Risikoer ved Parlay-veddemål

Vellykkede strategier for parlay-veddemål dreier seg om å finne en riktig balanse mellom potensielle utbetalinger og risikoer som øker med hvert ekstra ledd. For å unngå å gjøre parlay-veddemålet ditt til et Sucker bet, bør du unngå fristelsen av ekstraordinære belønninger.  

For å gjøre livet enklere for tilfeldige spillere, tilbyr noen sportsbooks en parlay builder-funksjon. Dette alternativet lar deg konstruere kupongen din raskt og enkelt. Det inkluderer imidlertid bare populære veddemål gjort av publikum. Likevel gir funksjonen deg mulighet til å eksperimentere med forskjellige veddemål du ønsker å legge til, noe som forbedrer oddsen.

Parlay vs. enkeltveddemål: Hva er forskjellen?

Den grunnleggende forskjellen mellom et parlay og et enkeltveddemål ligger i den progressive veddemålsberegningen som brukes i et parlay og betingelsene for at hele veddemålet skal lykkes. 

La oss ta en titt på de grunnleggende egenskapene til hver.

Parlay-veddemålEnkeltveddemål
Flere veddemål kombinertEt parlay-veddemål forener to eller flere individuelle veddemål i ett enkelt veddemål.Enkelt utfallEt enkeltveddemål innebærer å satse på bare én hendelse
Høyere potensielle utbetalingerFordi oddsen for hvert veddemål multipliseres sammen, er den potensielle avkastningen betydelig høyere enn et enkeltveddemål.Lavere potensielle utbetalingerDen potensielle avkastningen er basert kun på oddsen for en enkelt hendelse og er generelt lavere enn et parlay-veddemål.
Økt risikoHvis et enkelt veddemål innenfor parlay-veddemålet mislykkes, taper hele parlay-veddemålet.Redusert risikoRisikoen er begrenset til utfallet av én hendelse; hvis den vinner, vinner veddemålet ditt, hvis den taper, taper hele veddemålet ditt.
Kumulativ oddsDen totale oddsen for parlay-veddemålet beregnes ved å multiplisere oddsen for hvert enkelt veddemål sammen.Enkel oddsOddsen for et enkeltveddemål er direkte knyttet til den enkelte hendelsen du satser på.
Én innsatsHele parlay-veddemålet krever bare én initial innsats.Én innsats per veddemålHvert enkeltveddemål krever sin egen individuelle innsats.

Eksempel på enkeltveddemål vs. Parlay-veddemål

Jeg vil sammenligne fortjenesteberegningene for parlay og enkeltveddemål for å gi deg en bedre idé om de potensielle utbetalingene.

La oss beregne et tre-lags fotball-parlay på $100 med følgende odds: 1,2, 1,5 og 1,4. Vi bør multiplisere innsatsen med disse oddsene:

(($100 * 1,2)*1,5)*1,4 = $252

Fortjenesten ville være $152 ($252 – $100). Du får imidlertid bare utbetaling hvis alle tre kampene går gjennom.

Hvis du plasserer en total innsats på $100 på de tre kampene som tre enkeltveddemål ($33 på hver kamp), ville gevinsten din være omtrent $40. Verdt å merke seg er at dette scenariet ville gi deg noen fortjenester selv om en av kampene ikke gir det ønskede resultatet.

Avsluttende tanker om Parlay-veddemål

Parlay-veddemål kan gjøre oddsspill-opplevelsen din mer spennende, men de krever nøye planlegging for å gi positive resultater. Ved å forstå mulighetene og risikoene ved parlay-veddemål, hvordan de fungerer, hvilke fortjenester de kan gi, og effektive metoder for å bruke dem, kan du forme din vinnende parlay Spillstrategi.

Selv om det ikke finnes noe magisk verktøy som garanterer suksess, vil en ansvarlig og organisert tilnærming til parlay-veddemål hjelpe deg med å maksimere gevinstene dine på lang sikt.

Forfatter Oliver Haugen

Hei, jeg er Oliver Haugen, en ekspert innen sportsbetting og online kasinoer i Norge. Jeg er lidenskapelig opptatt av å analysere og vurdere ulike betting- og kasinoselskaper for å gi deg den mest presise og oppdaterte informasjonen. Med mange års erfaring og innsikt i bransjen, er jeg dedikert til å levere grundige anmeldelser og bidra til å veilede deg trygt gjennom den virtuelle gamblingverdenen.